De waarheid over de joint!

 

Achter een onschuldig lijkend ‘jointje’ * gaat de toegangspoort schuil naar de wereld van drugs, waar niemand gelukkig is. De gevolgen van marihuana of hasj zijn veel ernstiger dan men denkt. Inmiddels zijn daar stapels gegevens en bewijzen van.

 

Cannabis, wat is dat ?


Cannabis is het meer officiële woord voor de hennepplant. Hieronder vallen marihuana (=wiet) en hasj. Je kunt cannabis gebruiken in een sigaret (joint, vroeger ‘stickie’ geheten), maar ook in hapjes en drankjes. Ze noemen het ook wel ‘shit’. Marihuana en hasj worden op verschillende manieren uit de plant gewonnen, maar de werking ervan is gelijk. Het gaat om de stof THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Dit is een giftige stof. THC werkt in op de hersenen, de lever, de longen en andere organen. Na het roken, drinken of eten van THC hopen resten van de stof zich op in het vetweefsel van het lichaam. Het kan vele maanden duren voordat THC helemaal uit het lichaam verdwijnt en geen effecten meer veroorzaakt bij de gebruiker. Cannabis is gevaarlijk voor diegene die het gebruikt, maar ook voor de omgeving. Tal van zware ongelukken worden door cannabis veroorzaakt. In 1986 ontplofte de space shuttle Challenger waarbij zeven mensen omkwamen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ontploffing deels te wijten was aan het cannabisgebruik van het technisch personeel. (1)

 

Er zijn door de Amerikaanse marine experimenten uitgevoerd met flight simulators. Vierentwintig uur nadat ervaren piloten met vliegbrevet slechts één enkele joint gerookt hadden, maakten ze nog ernstige besturingsfouten. Niet één van hen bleek in staat een volkomen horizontale landing te maken. Toch beweerden alle piloten in prima vorm te zijn! (2)

 

“Een jointje roken is niet erger dan een biertje drinken.” Deze theorie wordt door slecht geïnformeerde mensen en vaak door drugsdealers zelf verkondigd. Het verschil zit ‘m in het effect wat cannabis op het lichaam en de geest heeft, vergeleken met alcohol.

 

Verkeersongevallen

 

Onderzoeken gedaan in Duitsland, Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten wijzen uit dat 12 tot 37% van de verkeersongevallen te wijten zijn aan het gebruik van cannabis (2)

 

Drugs: ‘hard’ en ‘soft’

 

Marihuana en hasj zijn drugs. De lichamelijke en geestelijke stoornissen die ze veroorzaken, laten dat duidelijk zien. Dat ze afkomstig zijn van een plant wil nog niet zeggen dat ze niet gevaarlijk zijn. Van de plant alsem (verwerkt tot alcoholische drank absint) kun je immers krankzinnig worden. De plant monnikskap is ook giftig, om nog maar een voorbeeld te noemen. Er zijn dus plantaardige stoffen die gewoon in de natuur voorkomen, maar wel degelijk giftig zijn.

 

Bij mannen verandert cannabis de structuur van spermacellen. Dit kan leiden tot tijdelijke onvruchtbaarheid. Bij vrouwen verstoort cannabis de menstruatiecyclus. Als vrouwen cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap, verlaagt dat het geboortegewicht van haar kind.

 

De kans op een zeldzame vorm van kinderleukemie (leukemie is een soort bloedkanker) is tien keer hoger als de moeder cannabis gerookt heeft tijdens de zwangerschap. Als de moeder cannabis gebruikt heeft voor de zwangerschap, is de kans hierop twee tot vijf keer hoger. (2)

 

Als we de verslavende werking van cannabis en de gevolgen ervan voor de gezondheid bekijken, kunnen we dan eigenlijk nog spreken van een ‘soft’ drug? Is dit niet misleidend?

 

Lichamelijke gevolgen van het gebruik van cannabis:

 

- Ophoping van giftige stoffen in de vetweefsels, de hersenen, de geslachtsorganen
- Pijnklachten
- Vermindering van de weerstand tegen heersende ziekten, zoals griep
- Groeistoornissen
- Schade aan longen en hersenen
- Vermindering vruchtbaarheid bij mannen
- Impotentie

- Verhoging van de kans op leukemie (bloedkanker) bij een kind van een cannabis gebruikende moeder

- Geestelijke gevolgen van het gebruik van cannabis:

- Minder goed kunnen leren en onthouden
- Verandering van de persoonlijkheid en van het humeur
- Apathie (=afgestompt, gevoelloos zijn)
- Slaperigheid, traagheid
- Kans op waanideeën
- Niet meer helder kunnen denken

 

De joint: het begin


93% van de heroïneverslaafden is begonnen met softdrugs. (1)

 

Dit bewijst dat softdrugs wel degelijk de deur opent naar harddrugs. “Joints roken wordt saai” is een veel gehoord geluid van (ex-) verslaafden aan harddrugs.” Na een tijd heeft het niet voldoende uitwerking meer”. Zo eindigt menige jointroker met een spuit in de arm – door behoefte aan nieuwe sensatie...

 

In 1998 had in België reeds 24,2% van de jongens tussen 13 en 18 jaar hasj gebruikt. Bij de meisjes van dezelfde leeftijdsgroep was dit 16,9%. Waarin 1990 nog maar 3,8% van de 17-18 jarige meisjes en 12,3% van de 17-18 jarige jongens ooit drugs gebruikt had, was dit in 1998 respectievelijk 34,5% voor de meisjes en 44,5% voor de jongens. Naar schatting zullen 2% onder hen overstappen naar harddrugs. (2) In de nabije toekomst zullen ongeveer 10.000 jongeren per jaar meer dan nu aan drugs verslaafd raken.

 

De verdedigers van cannabis zeggen dat deze drug in bepaalde beschavingen elke dag zonder problemen werd gebruikt. Ze vertellen er alleen niet bij dat de gebruikers, in Maleisië bijvoorbeeld, krankzinnig werden. (Voor die rokers gebruikte men het woord ‘amok’, wat in het Maleis ‘duivel van de moord’ betekent).

 

Bovendien zullen ze de oorsprong van het Franse woord ‘assassin (=moordenaar) wel niet kennen. Het woord ‘assassin’ stamt af van het Arabische ‘haschischin’, wat ‘hasjroker’ betekent. De haschischins waren leden van een wrede stam. Deze drug “stal hun geweten”. De hasjrokers konden dan moorden plegen zonder wroeging te voelen.

 

Waarom brengt cannabis bij ons zoveel schade toe?

 

Het antwoord is deels in oude geschriften te vinden. Daarin staat dat de volkeren die cannabis rookten de gevaren van deze drug kenden. Daarom vonden ze filters uit, om het vergif er uit te filteren. Bovendien inhaleerden zij de rook niet. Ze namen een trekje en hielden de rook alleen in de mond.

Hasj, werkt het zoals alcohol? Het staat buiten kijf dat alcohol, verschrikkelijk veel leed kan veroorzaken.

 

Echter: Al in hun opbouw zijn hasj en alcohol niet met elkaar te vergelijken.

 

De hennepplant bevat tientallen chemische bestanddelen. Alcohol daarentegen bevat slechts één bestanddeel, namelijk ethanol. Verder zijn de eigenschappen, de structuur en de effecten van de hennepplant heel verschillend van die van alcohol. Het is vastgesteld dat het menselijk lichaam vele maanden nodig heeft om de resten van THC in het lichaam volledig af te voeren. Om resten alcohol uit te scheiden is slechts zes uur nodig. Door slechts 2 tot 3 joints per week te roken is de blower permanent onder de invloed van THC. (3)

 

Geen enkel onderzoek bewijst dat cannabis ongevaarlijk is. Integendeel, men weet dat cannabis enkele honderden giftige stoffen bevat. (1)

Referenties:


1.    Le joint – Celui par qui tant de scandales arrivant – Pasteur G. Claudel Ed. Vida Miami, Verenigde Staten.
2.    La drogue et l’Etat dealer – J. Ph. Chenaux, Centre patronal, Lausanne
3.    Historie du Hasch – Gabriel Nahas – Ed Robert Laffont
4.    Droit, droque, cervaeu et liberté – Gabriel Nahas – La revue des deux mondes 1990


 

 

 

Constant Kusters.